skip to Main Content

Angst er noget, som vi alle kan føle. Det kan

  • være en pludselig og uventet reaktion
  • være en reaktion på gammel stress eller tidligere traumatiske oplevelser
  • opstå i forbindelse med en uvant og utryg situation, hvor vi skal overskride nye grænser
  • Angsten kan kendes på hjertebanken, svimmelhed, vejtrækningsproblemer, etc., samt en generel tilstand af fysisk og psykisk uro
  • Angst kan også opstå i forbindelse med frygten for ikke at kunne klare en opgave, eller ved følelsen af ikke at kunne leve op til egne forventninger
  • Angsten har mange ansigter. Den kan opstå som følge af spændte situationer, hvor der skal præsteres noget vigtigt. Dette kaldes normalt situationsangst

Fobier
Angst kan vise sig i forbindelse med fobier, der opstår i forbindelse med bestemte situationer eller genstande, som f.eks. det at køre i bil efter en ulykke, tordenvejr, højder, slanger eller krybdyr.

Ved fobier som frygtreaktioner kan der opstå ekstrem rædsel, som kan få den enkelte til at miste kontrollen over sig selv.

Sociale fobier kan ses som frygt eller rædsel for at blive kommenteret af andre eller komme til at gøre noget, som bliver genstand for andres samtale. Man kan være bange for at blive nedgjort af andre.

Agorafobi er en undgåelseshandling – f.eks. ved at holde sig væk fra store pladser med mange mennesker. Nogle holder sig væk fra store indkøbscentre eller offentlige transportmidler, hvor der færdes mange mennesker. Mennesker med agorafobi er kort sagt bange for ”fastlåste” situationer.

Panisk angst er en del af nogle forskellige fobier. Panikanfald kommer til udtryk gennem en oplevelse og af de tanker, følelser og kropsreaktioner, som man får i forbindelse med fobierne. Anfaldene kommer også, selvom der ikke eksisterer en konkret trussel.

Forskellen på angst og frygt er, at frygten er synlig og konkret, medens angsten er usynlig og en del af vores måde at tænke på og mestre vores liv på.

Der er altid håb – eller lys bag mørket

Back To Top